Social media Pub
Social media Pub

Výroba piva

Obilniny
sú zdrojom škrobu a tým aj cukrov, ktoré sa neskoršie premieňajú na alkohol a oxid uhličitý.
Voda
patrí k základným surovinám, pretože ovplyvňuje kvalitu konečného výrobku. Pre varenie svetlých pív plzenského typu je najvhodnejšia voda mäkká.
Chmeľ
je korením piva. Dodáva mu charakteristickú horkú chuť a chmeľovú arómu.
Kvasnice
sú samotným činiteľom alkoholovej fermentácie. Pri výrobe pív plzenského typu sa používajú špeciálne kmene kvasiniek spodného kvasenia.
Varenie piva
Kľúčovým faktorom je premena cukrov na alkohol následným kvasením. Prvou fázou varenia piva je rmut.
Kvasenie piva
je vlastne premena sladových cukrov na etanol a oxid uhličitý. Trvá približne jeden týždeň. Pri kvasení vzniká aj veľké množstvo látok, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť a vôňu piva.
Ležanie piva
pivo po kvasení ešte nie je určené na konzumáciu. Prečerpáva sa do tankov, kde niekoľko týždňov dozrieva. Súčasne sa sýti s oxidom uhličitým a zaokrúhľuje a zjemňuje svoju chuť.
Filtrácia piva
pred tým ako sa bude pivo stáčať do fliaš alebo sudov, musí sa ešte prefiltrovať. Filtráciou pivo získa svoju charakteristickú iskru a krásnu zlatožltú farbu.
Stáčanie piva
pod stáčaním rozumieme plnenie piva do fliaš, sudov alebo plechoviek. V technologickej línii plnenia piva je aj jeho pasterizácia, aby následne samovoľne nezačalo v obale kvasiť.
Kontrola kvality
pri výrobe piva sa kontrolujú všetky vstupné suroviny, jednotlivé medziprodukty a samozrejme aj finálna kvalita piva.