Social media Pub
Social media Pub

Slováci začali siahať po prémiovejších pivách

18.12.2017

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí! Slováci si v roku 2017 vychutnávali pivo častejšie ako vlani a čoraz častejšie siahali po prémiových pivách. Mimoriadnej obľube sa však tešili aj nealkoholické radlery.

Pivovary Topvar patria medzi kľúčových hráčov v slovenskom pivnom segmente. Celkovo najúspešnejšou bola značka Veľkopopovický Kozel, nasledovaná Pilsnerom Urquell a prvú trojku uzatvára Šariš.

V segmente tradičného piva, ležiakov, sa preferencia Slovákov posunula k pivám vyššej stupňovitosti. Úspech zaznamenali hlavne 12%, ale aj 11% či špeciály so stupňovitosťou vyššou ako 12%. Slovenskí spotrebitelia nastúpili na vlnu prémiovejších pív.

Plechovková veľmoc?

Na uponáhľanú dobu reagujú aj Slováci, pre ktorých sa pivo v plechovke stalo ideálnym spôsobom ako si vychutnať svoju obľúbenú značku kdekoľvek a kedykoľvek. Plechoviek sa totiž v tomto roku predalo až dvakrát toľko ako sklenených fliaš. Radi však siahajú aj po čapovanom pive, ktoré sa v preferencii zákazníkov zaradilo hneď za plechovkové.

„So silnejúcou dôležitosťou maloobchodného segmentu sa postupne menia aj preferencie spotrebiteľov z hľadiska typov balení – Slovensko sa profiluje k plechovkovému trhu,“ vysvetľuje Martin Grygařík, obchodný riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar.

Západ vs. Východ

Aj keď je Slovensko pomerne malé, chute konzumentov nie sú všade rovnaké. Bratislava je posunutá najviac k tradičnému pivu, najmä v prémiovejších variantoch (12%, špeciály). Z nových trendov sú obľúbené skôr cidery. Na východe Slovenska hrali v roku 2017 prím beer-mixy.

V rámci stupňovitosti dokonca môžeme hovoriť o severnej „dvanástkovejšej“ trase a južnej „desiatkovejšej“ trase. 

„Maloobchodný segment formuje preferencie a návyky spotrebiteľov z hľadiska variantov, druhov piva – zatiaľ čo On-trade je oveľa viac doménou tradičného piva, ležiakov, cez Off-tade na trhu silnie zastúpenie beer-mixov, nealkoholického piva či ciderov,“ hodnotí Martin Grygařík.

Vyberám si radler!

Ochutené nealkoholické pivo je najdynamickejšie rastúcou kategóriou za posledný rok. Slováci po ňom siahajú čoraz viac a vďaka tomu zaznamenal zhruba 20%-ný nárast. Nezaostáva však ani klasické, neochutené nealko pivo, ktorého predaj stúpol za posledný rok približne o 10%. „Opačnému trendu podľahli alkoholické radlery. Ich spotreba klesla v tomto roku o viac než 10%,“ približuje Martin Grygařík.

Slováci začali siahať po prémiovejších pivách