Charitatívna aukcia umeleckých fliaš Pilsner Urquell pre Centrum Paraple vyniesla rekordných 1 683 145 Kč

14.12.2017

Tohtoročný šiesty ročník charitatívnej aukcie dizajnových fliaš Pilsner Urquell pre Centrum Paraple vyniesol ľuďom, ktorí sa následkom choroby či úrazu ocitli na vozíčku, celkovo 1 683 145 českých korún. Najdrahší originálny kúsok podľa návrhu umeleckého riaditeľa sklárne Moser Lukáša Jabůrka bol tento rok vydražený za 250 000 českých korún.

Dražba umeleckých pivných fliaš je tradičným predvianočným projektom značky Pilsner Urquell na pomoc Centru Paraple. Tohtoročná, v poradí už šiesta aukcia, prebehla 13. decembra. V aukcii sa vydražilo celkom desať fliaš z originálnej edície k 175. výročiu uvarenia prvej várky plzenského ležiaku. Každá z vydražených fliaš má unikátny dizajn, ktorý symbolizuje niektorý z míľnikov v bohatej histórii piva Pilsner Urquell. Fľaše získalo desať dražiteľov, ktorí ponúkli najvyššiu cenu. Hodnota najdrahšej fľaše sa tak vyšplhala na 250-tisíc českých korún.

Celý výťažok aukcie už tradične putuje na konto Centra Paraple, ktoré pomáha ľuďom s poškodením miechy. „Mám veľkú radosť, že dobrý nápad Plzeňského Prazdroja sa už 6 rokov stretáva s takým úspechom. Dražba krásnych pivných fliaš Pilsner Urquell priniesla tento rok nášmu centru peniaze na športové pomôcky a na mzdy asistentov, ktorí sú po ruke, keď našim klientom chýbajú vlastné sily. Výsledok - 1 683 145 českých korún - je pre nás skvelou správou, za ktorú ďakujeme,” hovorí Zdeněk Svěrák, zakladateľ Centra Paraple.

Autorom tohtoročnej kolekcie fliaš je umelecký riaditeľ sklárne Moser Lukáš Jabůrek. Spojenie s Moserom pritom nie je náhodné – popredná česká skláreň slávi v tomto roku tiež výročie, na trhu pôsobí už 160 rokov. Umenie ručného spracovania skla si tu majstri sklári odovzdávajú po generácie. Špeciálnu edíciu pivných fliaš tak spájajú nielen významné tuzemské značky, ale aj to, že symbolizuje ich hodnoty: úctu k tradícii, precíznemu remeslu a vysokej kvalite, vďaka ktorým sa české pivo aj sklo stali preslávenými po celom svete. „Za výrobou aukčných fliaš sú desiatky hodín ručnej práce, či už pri peci so sklovinou pri teplote 1150 °C, vydlabávaní drevených foriem alebo pri ručnom brúsení dekoru symbolizujúceho sladovnícky jačmeň,“ popisuje Lukáš Jabůrek. Jednu z vydražených aukčných fliaš môžete vidieť v pražskom showroome sklárne Moser na ulici Na Příkopě.

Cieľom projektu je vydražiť fľaše, a poskytnúť tak finančné prostriedky pre Centrum Paraple, ktoré pomáha ľuďom na vozíčku s poškodením miechy následkom úrazu alebo ochorenia. Pilsner Urquell pritom vsádza nielen na odovzdávanie tých najlepších skúseností, zručností a tradícií, vďaka ktorým vznikajú unikátne a kvalitné produkty reprezentujúce nás doma aj v zahraničí, ale aj na tú najlepšiu tradíciu pomáhať a byť solidárny s tými, ktorí to potrebujú.