Social media Pub
Social media Pub

Autor receptúry odhaľuje tajomstvo výroby nealkoholického piva

31.01.2017

Nealkoholické pivo je obľúbenou súčasťou dňa mnohých Slovákov. Spotreba medziročne rastie, no napriek tomu si zhruba 60 % spotrebiteľov nie je istých alebo nevie, ako sa vyrába nealkoholické pivo. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre nealkoholické pivo Birbirell_pohar-originalell urobila na vzorke 1 000 ľudí agentúra ppm factum. 

Uvariť dobré nealko pivo je to najťažšie čo môže sládka stretnúť a dokážu to len tí najlepší. Je o tom presvedčený autor receptúry nealkoholického piva Birell Ivo Kaňák, ktorý ho v Čechách uvaril ako prvý. „Vždy kolegom hovorievam, že ak chcú spoznať kvalitu pivovaru, nech tam ochutnajú nealkoholické pivo. Celé je to o tom, ako sa vysporiadať s alkoholom, ktorý pri výrobe piva prirodzene vzniká,“ zdôrazňuje. Podľa pivovarníkov poznáme v zásade tri spôsoby výroby nealkoholického piva:

Receptúry, ktoré obmedzujú tvorbu alkoholu – pri tomto spôsobe varenia prebieha kvasenie pri nízkych teplotách, alebo je pivo zmiešané s neskvasenou sladinou či mladinou. Výhodou je rýchly proces výroby a nízke náklady. Nevýhodou môže byť silná mladinová príchuť nevyzretého piva. V susedných Čechách tento spôsob používa väčšina pivovarov. Podľa spomínaného prieskumu sa 32 % opýtaných domnieva, že nealkoholické pivo sa vyrába pomocou prerušenia kvasenia, kedy sa začne vytvárať alkohol.

Postupy odstraňujúce alkohol z bežného piva - robí sa to pomocou fyzikálno-chemických procesov, napríklad destiláciou, osmózou, dialýzou, extrakciou fluidným oxidom uhličitým, frakčnou kryštalizáciou atď. Výhodou je, že nealko pivo obsahuje látky obsiahnuté v klasickom pive, ktoré vznikajú počas kvasenia. Nevýhodou, že fyzikálne procesy môžu ovplyvniť chuť piva. Napriek tomu, si až 27 % opýtaných myslí, že práve odstránením alkoholu z pôvodne alkoholického piva vzniká pivo nealkoholické.

Použitie špeciálnych kvasiniek – nealkoholické pivo prechádza rovnakým procesom ako klasické pivo. Špeciálne kvasinky neprekvasujú všetky formy cukru a sú citlivé na alkohol, preto takéto nealko pivo obsahuje podobné zloženie chuťových látok, ako normálne pivo, no obsah alkoholu je veľmi nízky. Výhodou je plná chuť veľmi blízka klasickému pivu. Nevýhodou zasa náročná starostlivosť o kvasinky i pomerne zložitý proces ich získania. V rámci prieskumu 25 % opýtaných uviedlo tento spôsob ako ten, pomocou ktorého vzniká nealkoholické pivo.

Túto metódu varenia nealkoholického piva používa značka Birell. Vďaka špeciálne vyšľachtenému kmeňu kvasiniek obsahuje Birell max. 0,49 % obj. alkoholu, čo je zanedbateľné množstvo a norma pre nealkoholické nápoje. Kvasinky pochádzajú zo Švajčiarska, kde tento typ vyšľachtili už v roku 1962. Do Čiech ich priviezli nošovickí sládkovia v roku 1991.

„Chceli sme uvariť nealkoholické pivo, s chuťou dobrého českého piva. Zachovali sme princípy tradičnej výroby českých pív, použili náš slad, vodu, žatecký chmeľ a kvasinky zo Švajčiarska a výsledok sa myslím podaril. Som rád, že Birell chutí,“ zdôrazňuje I. Kaňák.

Autor receptúry odhaľuje tajomstvo výroby nealkoholického piva Autor receptúry odhaľuje tajomstvo výroby nealkoholického piva Autor receptúry odhaľuje tajomstvo výroby nealkoholického piva