Social media Pub
Social media Pub
 

Pivo a zdravie

Pivo je nízkoalkoholický penivý nápoj vyrobený z vody, sladu a chmeľu. Právom ho zaraďujeme medzi potraviny, pretože obsahuje všetko to, čo naše telo potrebuje: vodu, sacharidy, bielkoviny, vitamíny, biogénne prvky a biologicky dôležité látky. Pivo je teda nielen nápojom dobrej chuti, ale pre svoju hodnotu v miernom množstve aj vhodným doplnkom výživy.

 

  Alkohol v pive   Alkohol v pive obsah alkoholu v pive je oproti iným alkoholickým nápojom nízky. V takýchto koncentráciách a pri umiernenom pití znižuje stres, podporuje krvný obeh, znižuje riziko srdcových ochorení a znižuje krvný tlak.   Voda   Voda vysoký obsah vody (približne 92 %) oproti iným alkoholickým nápojom účinne tíši smäd. Vyšší obsah vody v pive zabraňuje dehydratácii organizmu.   Horké chmeľové látky   Horké chmeľové látky na človeka majú upokojujúci vplyv. Ďalej podporujú vylučovanie žlče, čím priaznivo ovplyvňujú trávenie. Pôsobia dokonca proti vzniku osteoporózy.   Sacharidy   Sacharidy pivo neobsahuje tuky a predsa je vďaka sacharidom zdrojom energie. Je veľmi ľahko stráviteľné. Fyziologická vyváženosť piva spôsobuje, že obsiahnuté látky sa v ľudskom organizme zužitkujú bez vedľajších premien ľahko a rýchlo. Pivo je v podstate izotonickým nápojom, má zhruba rovnaký osmotický tlak ako krv.   Oxid uhličitý   Oxid uhličitý pivo je nápoj obsahujúci prirodzene vzniknutý oxid uhličitý. Ten prekrvuje ústnu sliznicu, zvyšuje tvorbu slín a povzbudzuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku.   Vitamíny   Vitamíny pivo je dôležitým zdrojom vitamínov. Obsiahnuté vitamíny prevažne patria do skupiny B. Jedná sa hlavne o niacín, pantoténovú kyselinu, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú, tiamín a biotín. Jeden liter piva obsahuje v priemere približne 200 mg biologicky aktívnych látok.   Minerálne látky   Minerálne látky pivo obsahuje relatívne málo sodíka. Pomer sodíka ku draslíku je 1 : 10, čo priaznivo vplýva na krvný tlak. Priaznivý pomer vápnika ku horčíku (1 : 3) pôsobí proti vzniku žlčových a močových kameňov. Nezanedbateľný je aj obsah zinku, železa, fluóru, medi a kremíka.   Balastné látky   Balastné látky balastné látky v pive napomáhajú tráveniu. Jedná sa o rastlinné neškrobové látky a lignín. Pôsobia proti tvorbe ľadvinových kameňov.   Polyfenoly   Polyfenoly pivo obsahuje polyfenoly, ktoré majú kladný vplyv na činnosť srdca, tráviaceho traktu, zrážanlivosť krvi. Povzbudzujú trávenie a zlepšujú videnie. Ako lapače radikálov majú antikarcinogénne účinky.   Cudzorodé látky   Cudzorodé látky pivo patrí z hľadiska cudzorodých látok k najzdravším potravinám. Vďačí za to svojmu výrobnému postupu, ktorý je v podstate dekontaminačnou technológiou

 

Predpokladom zdravého pôsobenia piva na ľudský organizmus je však jeho primeraná spotreba.